Aandachtspunten bij een nieuwe elektrische fiets

Aandachtspunten bij een nieuwe elektrische fiets

Bandendruk :

  • Aanbevolen druk: 3 BAR of KG (staat ook aangegeven op de band).
    • Voor extra comfort en betere grip: eventueel druk band vooraan, iets lager instellen.
    • Controleer best maandelijks druk en pomp indien nodig bij.
    • Waarom belangrijk? Een correcte bandendruk vermindert de kans op lekrijden en vermindert ook het energieverbruik.

Voorvork:

  • vaak 2 standen: open of geblokkeerd.
    • Open stand: Comfortabel rijden over hobbelige wegen. Het voorwiel stuitert ook minder waardoor men sneller kan corrigeren .
    • Gesloten stand: Optimale krachtoverdracht en efficiëntie op goede fietspaden.
    • Gebruikstip: Probeer beide standen uit en bepaal wat het beste bij uw route past.

Remmen:

  • Voorrem (links): Gebruik met voorzichtigheid, vooral bij natte of zanderige wegen, bij afdalingen om slippen te voorkomen.
    • Achterrem (rechts): normaal de veiligste optie voor gecontroleerd afremmen.
    • Controle: Houd visueel de slijtage van de schijfremblokken regelmatig in de gaten. Ook indien de remblok bijna volledig versleten is, remt hij immers nog goed. Indien u te lang wacht om de remblokken te vervangen, kunnen de versleten remblokken krassen trekken op de remschijf.

Fietscomputer:

  • In- en uitschakelen met powerknop.
    • Door de ritstatistieken van links naar rechts scrollen via de bovenste 2 knoppen van de controller: bekijk ritafstand, totale afstand, gemiddelde snelheid, effectieve rijtijd en bereik (actieradius) in elke ondersteuning.
  • Het ondersteuningsniveaus kiezen met 2 onderste knoppen: Kies de juiste trapondersteuning voor uw rit: 4 mogelijkheden (ook aangeduid met verschillende kleuren).

    • Verlichting aan- en uitschakelen: Houd de lampknop (bovenste knop/symbool lampje) langer ingedrukt.
    • Stapondersteuning: Houd de onderste knop langer ingedrukt (onderste knop/symbool wandelend ventje). Na aftelling ondersteunt de fiets u bij het stappen (handig bij zware bagage of hellingen).

Batterij: Als u de fiets niet in de buurt krijgt van een stopcontact (vakantie, gemeenschappelijke kelder) kan u het batterijkapje openen, draai de sleutel een halve slag en klik de batterij los.

De fabrikant raadt aan de accu de eerste 5 keer bijna (zeker niet volledig!) leeg te rijden (nog 5 a 10 % vulling) en ze daarna in 1 keer 100% op te laden, om zo een goede verbinding tussen de cellen te krijgen en de maximale capaciteit van uw batterij te kunnen benutten.

Indien je langere tijd niet meer rijdt (vanaf 1 maand bv tijdens de winter,): accu uit fiets nemen, +/- 40% geladen houden, om de maand accu controleren en eventueel bijladen. Best accu op een temperatuur van + 10° bewaren.

Wielslot: heeft vaak een blokkering zodat het slot niet toevallig tussen uw spaken belandt tijdens het fietsen. U draait met de sleutel een halve draai naar rechts en zo gaat de beveiliging deblokkeren en daarna kan u het wielslot naar beneden duwen en het op slot doen. Sleutel terug recht houden en verwijderen uit het slot.

Extra beveiliging: Combineer het wielslot met een insteekketting om de fiets aan een vast object te bevestigen. Zo kan de fiets moeilijker in een camionette opgeladen worden.

Ketting: Smeren als ketting droog staat (als het regent vaker, tot 1/maand). Oppassen: geen olie op de schijfremmen spuiten. Als dit gebeurd, meteen de schijf ontvetten omdat anders de remkracht totaal kan verdwijnen. Niet te veel in 1 keer opsmeren (geen vetpot) anders blijft het vuil en zand in de olie plakken en dit werkt als schuurpapier op de versnellingen.

Riem: soms eens afspoelen en eventueel siliconen spray gebruiken tegen piepend geluid (soms in de zomer). Vermijd contact van de spray met remschijven.

Naafversnellingen: Schakelen kan vanuit stilstand of al rijdend, dan best even stoppen met trappen (of licht trappen) voor een soepele overgang tussen de versnellingen.

Versnellingen derailleur: Altijd schakelen tijdens trappen.

Zadel op juiste hoogte zetten: voettippen komen net op de grond.

Stuur in juiste hoogte/positie: pas aan naar comfortabele of sportieve zithouding, afhankelijk van de voorkeur van de klant.

 

Eerste onderhoud na 250 – 300 km. Controle van de remmen, versnellingen (nieuwe kabels rekken), alle bouten (kunnen los trillen), spaakspanning (moet gelijkmatig zijn om slag in de wielen te voorkomen). Een gratis onderhoud maar heel belangrijk. We werken altijd op afspraak (bellen of mailen)

Binnen eerste 6 maanden, 2ste onderhoud: -10 euro op werk (optioneel, indien er iets mankeert).

Binnen eerste 12 maanden, 3de onderhoud: -20 euro op werk (belangrijk preventief onderhoud)